ons 28 aug.
|Digitalt lunchmöte
Hur bygger vi in resiliens mot översvämning i urbana miljöer?
Lyssna på forskare från Högskolan i Gävle berätta om sin forskning kring denna intressant fråga.
Tid och plats
28 aug. 2024 12:15 – 13:00
Digitalt lunchmöte
Om evenemanget
Ingen kan väl ha missat att Sverige har utsatts för flera rejäla översvämningar enbart under de senaste åren. I och med att klimatdata också visar en tydlig pågående klimatförändring har både statliga myndigheter och kommuner börjat planera för en framtid där översvämningar inte bara är något hypotetiskt som endast drabbar andra länder, utan också är något som måste beaktas i Sverige och den egna kommunen.
Forskare vid Högskolan i Gävle har under två decennier bedrivit forskning om hur pålitliga översvämningskarteringar runt vattendrag är. Dessa karteringar kan användas av en kommun för att undvika nybyggnation på ett utpekat riskområde .
Tyvärr hjälper detta dock inte alltid områden med existerande bebyggelse. Hur ska vi då göra?
I två nya forskningsprojekt, finansierat av Richertska stiftelsen och KK-Stiftelsen, ska Högskolan i Gävle studera en del av denna problematik. I projekten ingår att:
- studera hur kvaliteten på geodata påverkar den modellerade översvämningsutbredningen även för skyfall (dvs. inte enbart runt vattendrag )
- ta fram applikationer för att visualisera de osäkra områdena
- genomföra enkäter för att se hur användare av översvämningskartor tolkar dessa för att se om riskerna kommuniceras på ett adekvat sätt
- utveckla skyfallsplaner där även mobila temporära skyddsvallar kan användas för att styra vattnet i önskad riktning.KKS-projektet involverar förutom forskare från högskolan även konsultföretaget Geografiska Informationsbyrån och företaget NOAQ som utvecklar mobila skyddsvallar.
Föredraget kommer att behandla både tidigare forskning och de kommande projekten med möjlighet att ställa frågor.
Föredragshållare: Anders Brandt, Docent i geospatial informationsvetenskap vid Högskolan i Gävle
Anmälan:
Föredraget är kostnadsfritt och alla medlemmar är välkomna, anmäl dig här.
För dig som inte kan logga in, vill bli medlem eller är anställd hos stödjande företag, läs mer här.
Möteslänk skickas ut när anmälan har stängt.
Varmt välkommen!